MeteoTirana Artikujt

Vështrim mbi evolucionin meteorologjik 5-15 dhjetor.

Kushtet meteorologjike gjatë ditëve në vijim në vendin tonë shkojnë drejt një stabilizimi të përkohshëm. Largimi i masave të paqëndrueshme në drejtim të lindjes do ti hapë rrugën rritjes së presionit atmosferik duke filluar...

Rikthimi i motit të qëndrueshëm në Mesdhe.

Gjysma e parë e muajit nëntor solli një ndryshim të ndjeshëm të motit krahasuar me muajin që lamë pas. Tetori u mbyll me një devijim prej -1.27°C nga mesatarja klimatike, ndërsa nga pikëpamja e...

Analizë e verës së vitit 2017

Klima ka ndryshuar dukshëm, sigurisht. Duket një pohim i mirëqenë por, vetëm kush punon ose observon prej pasionit “pas kuintave” këtë degë të shkencës mund ta konfirmojë përtej ndjesive dhe kujtimeve personale – ndërkohë...

Tendenca meteorologjike deri në fund të muajit korrik.

Mëngjesin e sotshëm vendi ynë është gdhirë me një situatë meteorologjike krejtësisht të ndryshme krahasuar me atë të dy ditëve më parë. Temperaturat kanë pësuar rënie të ndjeshme në të gjithë territorin e vendit...

Vështrim mbi thatësirën e tejzgjatur të rajonit tonë.

Prej kohësh pjesa dërrmuese e vendit tonë dhe një pjesë e madhe e kontinentit Europian përballet me atë çka mund të cilësohet tashmë lirisht si një prej thatësirave më të vështira të dekadave të...

Vështrim mbi kushtet meteorologjike gjatë kësaj jave.

Aksi i anticiklionit Atlantik mbetet mes Skocisë dhe Islandës duke mundësuar kështu zbritjen e rrymave të paqëndrueshme me origjinë atlantiko-veriore në pjesën më të madhe te Europës Qendër-Lindore. Pikërisht në këtë zonë të kontinentit...

Shqipëria nën influencën e rrymave të lagështa Atlantike.

Fig. 1: Analizë e lartësisë së gjeopotencialeve në 500 hPa dhe presionit atmosferik në nivelin e detit mbi kontinentin Europian.   Kupola anticiklonike e rrymave te ftohta që mbizotëroi në pjesën më të madhe...